
Mindfulness Nordhordland
Oppmerksomt nærvær, Stressreduksjon, Yoga og mediasjon
Gjennom flere tusen år har mennesker prøvd å finne en helhetlig måte å leve på fordi man var klar over at et liv i ubalanse fører til dårlig helse, konflikter og lidelse. Mindfulness har røtter tilbake til østlige visdomstradisjoner og har vært en del av den buddhistiske kulturen i flere tusen år. Det har blitt en voksende trend innen psykologi- og psykiatrifeltet, og vi kan se økende bruk av mindfulness både i næringsliv, utdanningsinstitusjoner og offentlig sektor (helsevesen). Årsakene til økt fokus på mindfulness er at det gir positive resultater på hvordan mennesker i større grad kan leve med stress, smerter og sykdom. Det moderne mennesket tar forholdsvis få hvilepauser. Livet er preget av høyt tempo og konkurranse som gjør at vi stadig og ofte unødig befinner oss i full beredskap for kamp eller flukt, og det tømmer oss for energi.
Mindfulness betyr å opprettholde øyeblikk – til – øyeblikk bevissthet av våre tanker, følelser, omgivelser og kroppsfornemmelser. Det handler enkelt om å våkne opp og leve i harmoni med seg selv og med verden. Mindfulness hjelper oss med å finne ut av hva som faktisk foregår inni oss. Å praktisere mindfulness er en måte å bygge styrke og robusthet til å møte livet, slik det er, med mange intense opplevelser, både lidelser og glede. Møte med lidelse er vanskelig for de fleste mennesker, og mange ønsker å unngå smerte eller rask bedring. En grunnholdning i mindfulness-litteraturen er at det ikke kan opprettes noen ”bypass” utenom lidelsen, veien til vekst videre går igjennom den. Det kan også beskrives som å være oppmerksom på sin oppmerksomhet og å lære å styre den dit den gjør mest nytte. På norsk kalles vi mindfulness oppmerksomt nærvær.
Å studere mindfulness er å øve seg på å se virkeligheten slik som den er. Selv oppdaget jeg ganske tidlig i utdanningsforløpet følgende sitat skrevet av Henry David Thoreau (1817-1862). Det har vært kilde til gode refleksjoner rundt den evige søken etter glede, lykke og tilfredsstillelse, og det å være oppslukt av tanker og aktiviteter.
“Happiness is like a butterfly: the more you chase it, the more it will elude you, but if you turn your attention to other things, it will come and sit softly on your shoulder”.
Videreutdanningen er erfaringsbasert og har stort fokus på å etablere en praksis som skal utføres minst 1 time hver dag. Jeg har brukt mye tid på både mindfulness, yoga og meditasjon det siste året. Et 8 ukers kurs er ingen ”quick-fix”, men vil kunne være et verktøy til bedre helse gjennom gode øvelser du kan bruke også etter kursets slutt.
Kurset er et standardisert treningsprogram i stressreduksjon som er basert på forskjellige metoder, men hvor mindfulness er den viktigste. Stressreduksjonsprogrammet ble utformet i 1979 av Dr. Jon Kabat-Zinn og hans kollegaer fra Stress Reduction Clinic ved universitetet i Massachusetts og er detaljert beskrevet i Kabat-Zinn sin bok ”Full Catastrophe Living". Boken kan jeg anbefale dersom du vil fordype deg mer innenfor mindfulness praksisen. Denne boken har for meg på mange måter fungert som en selvhjelpsbok om hvordan en kan stoppe opp og få fotfeste i virkeligheten, øyeblikk for øyeblikk. Denne bevisstgjøringsprosessen skal hjelpe oss til å slå av bryteren på autopiloten og ta tingene på en stressreduserende måte. Så enkelt, men likevel så vanskelig.
The power of breathing (fokus på pusten) var for meg en viktig faktor i utviklingsprosessen. Å finne ”pusteankeret” har vært det viktigste redskapet og starten for meg på å mestre en tilstand med avspenning, sinnsro og det å være åpen for det som skjer akkurat nå. Mindfulness, meditasjon, og yogaøvelser har redusert muskelplager og hodepine (har gått til fysioterapeut siden 2000), gitt vektreduksjon, fått større velvære, mer energi til å være fysisk aktiv og ikke minst delta på flere sosiale sammenkomster. Veien er målet og jeg praktiserer hver dag for å internalisere det jeg har lært. Det trenger ikke gå fort for å ha det godt.
Velkommen på kurs!
Kursleder er:
Jannicke Waldersnes Baug
Livsfilosofi:
Har gjennom hele livet vært opptatt av å forstå menneskelig atferd, ”kriterier” for glede/lykke, samt være et godt og tilgjengelig medmenneske.
Utdanning:
Videreutdanning i Mindfulness
Mastergrad i sosiologi
Organisasjonspsykologi- og ledelse
Sykepleierstudier
Arbeidserfaring:
Rus og psykiatri.
Kriminal-, sosial- og eldreomsorg
Kursleder Grete Roede
Spinninginstruktør
m.m